Logo Stel Orthopedie verder
Stel Orthopedie is een modern opgezet bedrijf, gevestigd op het bedrijventerrein 'De Vriezerbrug' in Tynaarlo, vlakbij Assen. Met gemotiveerde werknemers, waaronder meerdere motorrijders, en een uitstekende reputatie.

MMvG Stel Orthopedie Wilfred MijnheerIn 1996 werd als tweede in Nederland het predikaat Erkend Leverancier verworven. Het bedrijf is Orthobanda-lid en onderdeel van Bewegingsvisie. Niet alleen uit de regio maar vanuit binnen- en buitenland komen klanten naar Tynaarlo. Topsporters, waaronder ook paralympiërs, vonden oplossingen voor hun problemen bij Stel Orthopedie.

In het leveringspakket zitten veel zelfontwikkelde technieken en producten. Met name de hulpmiddelen die bij het motorrijden gebruikt worden, zijn vaak medisch-technische hoogstandjes. Deze prothesen (vervangende lichaamsdelen) en orthesen (ondersteunende lichaamsdelen) worden speciaal voor het motorrijden ontworpen.

Orthopedisch technicus Wilfred Mijnheer, zelf een verwoed motorrijder, ontwikkelde het Free Lock-systeem, dat de grijpfunctie van de hand aan het motorstuur kan overnemen. Dit sluitsysteem biedt voldoende grip om het bovenlichaam bij remmen en optrekken af te steunen. Bij een valpartij klikt de sluiting, zoals een skibinding, open en wordt het stuur losgelaten. Het systeem kan in de handpalm van de prothese of orthese worden ingebouwd. Het wordt zodanig geplaatst dat de bestuurder een zo natuurlijk mogelijke zithouding heeft.

MMvG Stel Orthopedie arm protheseAangezien een motorfiets niet enkel met de armen, maar ook vanuit het middenrif van het lichaam bestuurd wordt, is het vaak heel goed mogelijk om met één goed functionerende arm en een kunstarm motor te rijden. Door uitgebreid testwerk, onder andere door de 'deskundige praktische rijgeschiktheid' van het CBR, werd de functionaliteit en veiligheid van deze kunstledematen naar een hoog niveau gebracht. Goedkeuring volgde en sindsdien wordt het gebruik van deze hulpmiddelen vaak als eis gesteld om een motor te mogen besturen. Tevens wordt er goed geluisterd naar de bevindingen van de (aspirant)motorrijders, om zo het product steeds verder te ontwikkelen. Nog steeds worden er vindingen gedaan om het draag- en rijcomfort te optimaliseren.

Tijdens de zittingsdagen van de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten is er in de agenda van Wilfred Mijnheer altijd tijd gereserveerd voor bezoekers van de zittingsdag. Als tijdens het technisch onderzoek bij het passen op de motorfiets is gebleken dat er orthopedische hulpmiddelen nodig zijn, kan de klant meteen door naar Stel Orthopedie. Daar worden dan gipsafdrukken van het lichaamsdeel gemaakt om een perfecte pasvorm te verkrijgen. Dit gebeurt op de speciale gipsstoel, waarop de zithouding op een motorfiets kan worden nagebootst. Er wordt dan meteen al rekening gehouden met de toekomstplannen van de klant: wordt het straks een chopper, een toerfiets of een supersportmodel. Er wordt altijd geprobeerd om een zo esthetisch mogelijk hulpmiddel te fabriceren door de lichaamsvorm zeer nauwkeurig na te maken.

Tevens wordt tijdens dit bezoek een aantal administratieve zaken afgewikkeld: Het maken van een offerte en het invullen van de benodigde formulieren voor de aanvraag bij de verzekering. Deze administratieve handelingen worden geheel door Stel Orthopedie voor de klant verzorgd. In sommige gevallen is er een beoordeling door een gespecialiseerde revalidatiearts noodzakelijk om een toewijzing te verkrijgen.

MMvG Stel Orthopedie armprotheseAls na enige tijd de hulpmiddelen gereed zijn, kan de kandidaat weer naar Tynaarlo komen voor de afsluitende passing en het uitvoeren van eventuele kleine correcties. Vaak wordt dit bezoek in de ochtend gepland, zodat ‘s middags al de eerste lessen kunnen worden gevolgd bij Koops-Novl opleidingen in Assen.
Er is regelmatig contact tussen de orthopedist, de instructeur en de motoraanpasser, zodat kan worden gevolgd of de hulpmiddelen in de praktijk ook naar behoren voldoen.

www.stelorthopedie.nl • www.freelock.nl
Telefoon: 0592-524555

 

Lambert Bouke